fbpx

 

Kiertotietoisuus

Mitä on kiertotietoisuus?
Kuinka luotettava kiertotietoisuus on raskauden ehkäisyssä?
Kenelle kiertotietoisuus sopii?

Naisina me olemme syklisiä olentoja. Fysiologiamme, tunteemme ja kokemuksemme maailmasta muuntuvat syklisessä tahdissa niin kuin kuu syklisesti vaihtaa muotoaan. Syklisyys eli kuukautiskierto ei ole naiseuden kirous, jollaiseksi se on ollut leimattuna vuosikymmenien ellei -satojen ajan lineaarisessa kulttuurissamme. Syklisyys on todellinen supervoimamme, joka avautuu meille, kun sukellamme sen viisauteen. 

Sinä voit oppia ymmärtämään kuukautiskiertoasi ja tuntemaan sen vaikutukset itsessäsi hyvin tarkasti kehosi antamien viestien avulla.

Kun opit lukemaan kehosi antamia viestejä ja pidät kirjaa niistä, tiedät luotettavasti milloin olet hedelmällisessä syklin vaiheessa ja milloin hedelmättömässä vaiheessa. Tämä tieto auttaa sinua ehkäisemään raskautumista tai onnistuneesti raskautumaan riippuen sinun intentiostasi. Syklisyyttäsi seuraamalla voit myös luoda naiskehollesi luonnollista elämäntapaa, jossa et taistele itseäsi vastaan, vaan kunnioitat kehosi fysiologista tilaa. Monet naiset, jotka ovat käyttäneet syklisyyttä ankkurina oman elämän suunnittelussa, ovat kokeneet elämän muuttuneen virtaavammaksi ja nautinnollisemmaksi. Kuukautiskiertoasi seuraamalla nainen oppii myös ymmärtämään itseään syvemmin ja suhtautumaan itseen lempeämmin ymmärtämällä miten kuukautiskierron eri vaiheiden hormonivaihtelut vaikuttavat itseen. Tätä kehon kuukautiskierrosta kertovien viestien lukemista ja kirjaamista kutsutaan kiertotietoisuudeksi (Fertility awareness) ja vielä tarkemmin sanottuna sympto-termaaliseksi kiertotietoisuudeksi.

Monet naiset haluavat oppia kiertotietoisuus menetelmän luonnollista raskauden ehkäisyä varten, mutta oppiessaan menetelmän he oivaltavat, että kiertotietoisuus on niin paljon muutakin kuin vain luotettava ja turvallinen ehkäisymenetelmä. Kiertotietoisuus on syvällinen elämäntapavalinta ja arvovalinta. Se on valinta kehosi ja syklisyytesi kunnioittamisesta sekä keholähtöisestä elämisestä. Kiertotietoisuus on myös portti syvempään ymmärrykseen omista tunteista, hormonitoiminnasta ja mahdollisista hormonaalisista oireista sekä kokonaisvaltaisesta terveydestä. Sen avulla voit luoda syvän yhteyden seksuaalienergiaasi sekä löytää syvän eheyden tunteen kokoNaisena kehosi, mielesi, tunteidesi ja sielusi kanssa.

Kiertotietoisuuteen pohjautuvia menetelmiä on monia kymmeniä erilaisia ja niiden ehkäisyluotettavuus vaihtelee.

Esimerkiksi mobiilisovellukset, joihin kirjataan kuukautisten ajankohta, minkä perusteella se luo sinulle turvalliset ja epävarmat päivät, ovat yhdenlaisia kiertotietoisuuteen pohjautuvia menetelmiä. Mutta tällaiset historiaan, laskentaan ja algoritmeihin perustuvat kiertotietoisuusmenetelmät ovat niin epävarmoja, etten koskaan suosittele niiden käyttöä raskauden ehkäisyyn. Minun opettaman kiertotietoisuusmenetelmän nimi on Cycle Mapping, jonka on kehittänyt opettajani Sarah Bly.

Cycle Mapping -menetelmä on luotu naisten hormonitoimintaa ja hedelmällisyyttä koskevan tieteellisen tiedon ja tutkimusten pohjalta,

jota esittelen sinulle pian. Menetelmässä on otettu vakavasti sen tiedepohja, sillä menetelmällä halutaan tarjota naisille mahdollisuus tehdä voimaannuttavasti ja luotettavasti päätökset omasta hedelmällisyydestä ja lisääntymisestä. Tämä ei ole siis mummosi käyttämä ”luonnollinen ehkäisymenetelmä”, jonka käyttö ei todellisuudessa pohjautunut tutkimuksissa todennettuun luotettavuuteen.

Cycle mapping -menetelmä perustuu siihen, että sinä seuraat päivittäin oman kehon biomarkkereita (kutsutaan myös hedelmällisyyssignaaleiksi) ja kirjaat huomiot biomarkkereista kiertotietoisuus kaavioon. Biomarkkerit, joita opettamassani menetelmässä seurataan ovat aamulämpötila ja kohdunkaulan lima sekä halutessasi voit tutkia myös kohdunnapukan asentoa. Lisäksi Cycle mapping -menetelmän toteuttamiseen voi ottaa mukaan sekundaaristen hedelmällisyys signaalien tutkimista kuten esimerkiksi ovulaatio tuntemusten, rintojen herkkyyden tai libidon vaihtelut, jotka voivat antaa kiehtovia oivalluksia omasta kierrosta ja itsestäsi.

Kiertotietoisuuteen perustuvan menetelmän integrointi omaan elämään alkaa yleisesti tämän menetelmän oppimisesta, jonka jälkeen alkaa harjoitteluvaihe sen soveltamisesta omaan elämään.

Menetelmä ei kuitenkaan vaadi käyttäjältään opettelun jälkeen kuin muutaman minuutin päivässä, mutta se tarjoaa naiselle vähäkustantaisen ja loppuelämän kestävät työkalut syvään itsetuntemukseen.

Onko tämä ihan oikeasti luotettava?

Yksi suurimmista kiertotietoisuuteen perustuvien ehkäisymenetelmien ennakkoluuloista liittyy niiden luotettavuuteen. Onneksi tänä päivänä meillä on saatavilla korkealaatuista, vertaisarvioitua tutkimusta näiden menetelmien luotettavuudesta, joiden pohjalta voimme sanoa, että parhaimmillaan nämä menetelmän ovat yhtä luotettavia raskauden ehkäisyyn kuin suurta luottamusta nauttivat hormonaaliset ehkäisymenetelmät.

Heti alkuun haluan kuitenkin mainita, että kiertotietoisuuteen perustuvien menetelmien luotettavuus on hyvin käyttäjäsidonnaista. Siinä missä esimerkiksi hormonikierukan käyttöön ei vaikuta juuri ollenkaan käyttäjän oma toiminta, kiertotietoisuuteen pohjautuvien menetelmien ytimessä on käyttäjän oma osaaminen ja hänen tekemät ratkaisut. Tämän takia on tärkeää, että ennen menetelmän käyttöönottoa opettelet menetelmän hyvin ja sitoudut sen toteuttamiseen.

Saksassa tehty laaja tutkimus kiertotietoisuuteen perustuvan menetelmän luotettavuudesta raskaudenehkäisyyn sanoo, että menetelmä on 99.4–99.6% luotettava, kun sitä käytetään oikein. Menetelmän luotettavuus vaihtelee pikkuisen sen mukaan, miten käyttäjä toimii seksuaalisesti hedelmällisenä aikana (käyttääkö kondomia, pidättäytyykö penis-vagina penetraatiosta tai käyttääkö keskeytettyä yhdyntää). Cycle mapping -menetelmä, joka on minun opettamani kiertotietoisuuteen pohjautuva menetelmä, on LÄHES identtinen tässä saksalaisessa tutkimuksessa käytetyn Sensiplan -mentelmän kanssa. Menetelmien ainoa ero on se, että minun opettamassani menetelmässä hedelmällinen aika alkaa aina perustuen havaintoihin hedelmällisyyssignaaleista, kun taas Sensiplan -mentelmässä tähän käytetään hedelmällisyyssignaalien lisäksi laskentakaavaa. Ei ole kuitenkaan olemassa tutkimusta, joka sanoisi lisääkö laskentakaavan mukaan ottaminen menetelmän luotettavuutta.

Mikäli haluat tutustua Saksalaiseen tutkimukseen, löydät sen täältä: https://academic.oup.com/humrep/article/22/5/1310/2914315?login=false .

Jos sinua jännittää menetelmän käyttöönottaminen raskauden ehkäisyyn, haluan kertoa sinulle helpottaaksesi jännitystäsi, että menetelmä voidaan ottaa käyttöön hiljalleen askel kerrallaan kasvattaen pikkuhiljaa luottamustasi siihen. Vasta kun sinulla on hyvä ja luottavainen olo menetelmästä, alat käyttämään sitä ehkäisyyn. Minä olen tukenasi tässä prosessissa!

Ilmoittaudu mukaan

 

Tervetuloa kuuden viikon Syklisesti sykkivä nainen -kurssille, jonka aikana sukellat kiertotietoisuuden maailmaan!

Seuraava kurssi alkaa  keskiviikkona 7.2.2024

info@femmeportaali.fi

 

kuvat: Iida Liimatainen