fbpx

Kun tammikuussa 2015 minulla loppui kuukautiset e-pillereiden lopettamisen jälkeen, menin lopulta puolentoista vuoden päästä lääkäriin saadakseni apua. Yleislääkärin tarjoama apu oli keltarauhashormonikuuri, jonka piti saada kuukautiset tulemaan, mutta sen avulla tipan tippaa verta ei vuotanut kohdustani. Seuraavaksi menin erikoislääkärille. Hänen ultrattuaan munasarjani ja todeten minulle PCOS diagnoosin (joka myöhemmin osoittautui vääräksi diagnoosiksi), sain käteeni uuden hormonaalisen ehkäisyreseptin. Yritin vaikeroiden kertoa tuolle auktoriteettina pitämälleni henkilölle, että en haluaisi aloittaa uudestaan hormonaalista ehkäisyä. Vastauksena sain pelottelut lapsettomuudesta ja syövästä. Mitään muuta hoitoa ei tilanteeseeni kuulemma ollut. Ehkä sinäkin olet kuullut tämän saman lääkärissä?

Kun lähdin erikoislääkärin vastaanotolta, olin täynnä epätoivoa ja vihaa. Tuo viha oli minut pelastava voima, sillä sen ansioista en hyväksynyt lääkärin vastausta. Vaikka minua pelotti lapsettomuus ja syövät, en uskonut, että lääkkeet olisivat ainoa keino hormonitoimintani tasapainottamiseen, vaan päätin parantaa itseni ilman synteettisiä hormoneita. Lähdin tutkimaan ja opiskelemaan kuukautiskiertoa ja sen tasapainottamista. Kokeilin kaikkea mahdollista mistä löysin tietoa.

Hiukan yli vuosi erikoislääkärin vastaanotosta olin Natural High Healing -festareilla naisten tantratyöpajassa, jossa teimme kohtuhengityksiä ja -ääntelyitä. Loppupuolella puolitoista tuntista työpajaa havahduin siihen, että jotakin lävähti sisäreisilleni. Olin hämmennyksissä, mitä se voisi olla! Laitoin käteni hameeni sisään hipaisten sisäreisiäni ja sormien paljastuttua hameen alta huomasin, että se oli verta. Kuukautiseni oli alkaneet!! Ilman synteettisiä hormoneita!! Se oli suuri helpotus ja juhlanaihe, vaikka tästä meni vielä puolitoista vuotta ennen kuin kuukautiseni alkoivat tulemaan joka kuukausi.

Parannettuani itseni tiesin, että sieluni syvin kutsumus on auttaa tässä myös muita naisia, niinpä lähdin opiskelemaan kiertotietoisuutta eli Fertility Awarenessia.

 

Viimeisen 5 vuoden aikana olen oppinut hormonitoiminnan ja kuukautiskierron tasapainottamisen tärkeimmät pilarit, joita ovat:

 

  1. Riittävän ravitseva ruokavalio

Ruokavalio on se mistä aina lähdetään liikkeelle hormonitoimintaa tasapainottaessa. Kehon on saatava riittävästi ravinteita, jotta se pystyy ylläpitämään elinvoimaista hormonitasapainoa ja hedelmällisyyttä. Erityisen tärkeää ovat hyvät rasvat ja tasainen verensokeri. Tarkoitus ei kuitenkaan ole syödä 100 % puhdasta ja ravitsevaa ruokaa, vaan rentous ruokavaliossa auttaa hormonitoimintaasi tasapainottumaan paremmin kuin ehdottomuus ja jäykkyys. Laadukkaat lisäravinteet ovat myös tärkeä osa kehon ravitsemista, koska tänä päivänä ruoasta on mahdotonta saada kaikkia ravinteita riittävästi.

 

  1. Stressin hillitseminen

Stressi on yksi naisen hormonitoiminnan pahimpia vihollisia! Tämä on hyvin ymmärrettävää lisääntymisen näkökulmasta, koska jos kehomme aistii vaaraa (stressi), se tulkitsee, että ei ole turvallista lisääntyä ja varmistaa ettemme lisäänny hedelmällisyyden (eli hormonitasapainon) laskulla. Lisäksi stressin käsite on hyvin laaja. Traumat ovat yksi iso stressi tekijä kehossa, koska se ajaa meidät taistele tai pakene -tilaan pitkin päivää, jolloin keho täyttyy stressihormoneilla. Tämän takia työskentelen kuukautisvalmennettavieni kanssa aina myös henkisellä tasolla. Lisäksi naisten keho täyttyy stressistä kiireen, jatkuvan suorittamisen, yli treenaamisen ja heikon suoliston kunnon takia. Jooga, meditointi, rakastelu ja läheisyys auttavat stressihormoneita laskemaan.

 

  1. Yhteys seksuaalisuuteen ja omaan naiseuteen

Kuten kerroin, minun kuukautiseni alkoivat keskellä naisten tantratyöpajaa (jos sinulle sana tantra on uusi, tarkoitan sillä filosofiaa, jossa seksuaalisuus on pyhää ja sen avulla pyritään laajentamaan tietoisuutta), mikä ei ollut sattumaa. Lisäksi kaksi viikkoa ennen vuodon alkamista, olin kokenut ensimmäisen tantrisen rakastelukokemuksen. Itseasiassa ensimmäiset kaksi vuotta totaalisen amenorrean jälkeen, jokaisia kuukautisiani edelsi tantrinen rakastelu noin kaksi viikkoa ennen vuotoa. Se oli suorastaan huvittavaa! Noihin aikoihin minulla ei ollut vakituista partneria enkä rakastellut säännöllisesti, joten se oli hyvin selkeää, että kuukautiseni olivat yhteydessä rakasteluun.

Seksuaalisuus on siis yhteydessä hormonitoimintaan. Tutkimuksetkin ovat jo todistaneet, että naisilla, jotka rakastelevat vähintään kolme kertaa viikossa, on todennäköisemmin säännöllinen kuukautiskierto, kuin niillä naisilla, jotka rakastelevat epäsäännöllisesti.  Usein kuukautiskierto ongelmiin liittyy oman naiseuden tukahduttamista. Ehkä nainen on todella maskuliininen ja keskittyy elämässään ainoastaan suorittamiseen, tavoitteisiin ja eteenpäin menemiseen unohtaen oman feminiinisen puolensa eli yhteyden, olemisen, rentoutumisen ja tunteiden kanssa pysähtymisen. Seksuaalisuuteen liittyvän häpeän purkaminen voi myös auttaa sinua luomaan elinvoimaisempaa yhteyttä kohtuusi ja munasarjoihisi, jotka ovat tärkeä osa kuukautiskiertoasi. Yhteyttä omaan naiseuteen ja seksuaalisuuteen voi lähteä vahvistamaan esimerkiksi kohtumeditaatioilla ja hengityksillä, omaan vulvaan ja nautintoon tutustumisella.

 

  1. Kehon liikuttaminen

Keho rakastaa liikettä ja usein se myös vahvistaa hormonitoiminnan elinvoimaisuutta. Liikkumisen avulla aineenvaihdunta vilkastuu, insuliiniherkkyys paranee ja kehosta pääsee tehokkaammin puhdistumaan käytetyt hormonit. Usein hormonitoiminnalle riittävä ja suotuisa liikkuminen on vähäisempää kuin ajatellaan. Se ei vaadi viisi kertaa viikossa tunnin juoksulenkkejä tai kuntosalitreenejä, vaan muutamia kertoja viikossa lyhyet harjoitukset ovat usein toimivampia. Toisaalta jossain tilanteissa (esim. hypotalamisessa amenorreassa) voi olla parasta jättää kaikki raskas liikunta ja keskittyä joogaan, venyttelyyn ja kepeään kävelyyn.

 

Mikäli haluat tukea kuukautiskiertosi luonnolliseen vahvistamiseen, tervetuloa Kuukautiskiertosi Alkemia valmennukseen. Lisätiedot löytyy verkkosivuilta kohdasta valmennukset!